Biologisch rund- en varkensvlees van ’t Ouwe Land

Nieuw in ons assortiment is het biologische rund- en varkensvlees van onze buren van ’t Ouwe Land Haarzuilens!
Hoe mooi is het om een stukje vlees te eten van koeien en varkens waarvan je de oorsprong kent. Lokaal, lekker en duurzaam!

’t Ouwe Land Haarzuilens

’t Ouwe Land is een agrarisch gemengd bedrijf, opgericht door twee Haarse ondernemers. Sinds een aantal jaar pachten zij grond van Natuurmonumenten, inmiddels 35 hectare. Eind 2015 werd de potstal bij onze buren Hoeve Wielrevelt op Thematerweg 10 te Haarzuilens in gebruik genomen. ’t Ouwe Land fokt Brandrode runderen en Nederlandse landvarkens en verbouwt haver, tarwe en gerst.

Brandrode runderen

Brandrode runderen leveren vlees zoals velen het van vroeger kennen: mals rundvlees met een randje vet dat zorgt voor een heerlijke smaakbelevenis. Het Brandrode Rund is een authentiek ras, dat de oerinstincten van een echte koe nog sterk in de genen heeft. In de winter staan de Brandroden in de potstal, de rest van het jaar lopen zij op de landerijen in en rond Haarzuilens. Zo krijgen ze in alle rust gelegenheid om zich te ontwikkelen in een natuurlijke kudde. Het resultaat is bijzonder smaakvol, biologisch vlees met een oorspronkelijke structuur en fijne malsheid.

Landvarkens

Samen met een aantal andere kleine varkenshouders probeert ’t Ouwe Land het Nederlands landvarken in stand te houden. Van dit speciale varken zijn er nog maar zo’n honderd raszuivere zeugen over (moedervarkens). Zoals hun naam al doet vermoeden, kunnen deze varkens voor een deel van het jaar in het land gehouden worden.

Kenmerkend van het landvarken zijn de hangende oren en de krulstaart. Ze hebben lange, sterke poten. De dieren zijn wit, lang gestrekt met een lange rechte, soms iets omhoog gebogen neus. Dit alles geeft dit varken een hoge aaibaarheidsfactor. Een volwassen zeug weegt tussen de 125 en de 175 kilo.

Het vlees is stevig en mals omdat de varkens veel tijd en ruimte hebben gehad om te groeien. Hierdoor is het vlees puur natuur en vol van smaak.

Potstal

Het principe van een potstal is dat de dieren (‘s zomers de varkens en ‘s winters de koeien) in een verdiepte stal op een lekkere laag stro kunnen liggen. De uitwerpselen van de dieren worden door het stro opgenomen en aangestampt door hun poten. Regelmatig komt er een nieuwe laag stro op en zo ontstaat een laag mest waarop de dieren lekker liggen.

Gesloten kringloop

’t Ouwe Land bemest hun akkers met deze mest om er weer voedsel op te kunnen verbouwen. Denk hierbij aan diverse granen als haver, tarwe en gerst. Dit graan wordt geoogst en geplet met de graanpletter, zodat het graan goed verteerbaar is voor de runderen en varkens. Het stro van het verbouwde graan wordt weer gebruikt in de potstal. Op deze manier wordt de kringloop van het agrarisch gemengde bedrijf gesloten.

Om de veestapel in balans te houden worden er twee keer per jaar een aantal runderen en varkens geslacht. Dit vlees is bij ons verkrijgbaar!