bloemkool

De hoeveelheid voedingsstoffen in een bloemkool is indrukwekkend. De kool zit vol vitamines, mineralen, antioxidanten en andere stoffen. Lees hier de redenen waarom deze superfood bij jou op het menu zou moeten staan!

Bloemkool

1. Bloemkool is goed voor het hart

Bloemkool bevat sulforafraan, een bestanddeel van sulfur. Dat heeft een positieve invloed op de bloeddruk; het geeft een aanzienlijke verbetering. Dat geldt ook voor de nierfunctie. Onderzoekers geloven dat de voordelen ervan te maken kunnen hebben met een verbetering van DNA methylatie. Dit is onmisbaar voor een normale cellulaire functie. Het is vooral voordelig voor de binnenkant van de vaten. 

2. Bloemkool werkt preventief bij kanker

Datzelfde stofje sulforafaan doodt kanker stamcellen en remt de tumorgroei. Dit onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat de combinatie van bloemkool met kurkuma prostaatkanker helpt voorkomen en ook kan behandelen.

3. Het werkt ontstekingsremmend

Wanneer het immuunsysteem onterecht een ontstekingsreactie uitlokt terwijl dit niet behandeld wordt, kan dit tot schade leiden; er ontstaan ziektes. Bloemkool houdt dit in balans, mede door het bestanddeel 3-carbinol of I3C. Dit voorkomt onnodige ontstekingsreacties.

4. Bloemkool zit bomvol vitaminen en mineralen

Een portie bevat 77% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Verder zit het vol vitamine K, proteïne, thiamine, riboflavine, niacine, magnesium, fosfor, vezels, vitamine B5 en B6, foliumzuur, kalium en mangaan. Daarnaast zitten er veel vezels in, wat ondersteunt bij een goede spijsvertering.

5. Het zorgt voor een goede hersenconditie

In bloemkool zit ook choline, een B vitamine die belangrijk is voor de conditie van de hersenen. Uit onderzoek blijkt dat choline de hersenfunctie sterk verbetert. Het zou zelfs geheugenproblemen als gevolg tot het ouder worden voorkomen. Het beschermt de hersenen zelfs tegen giffen.

6. Het ondersteunt bij ontgifting van het lichaam

Bloemkool ondersteunt het lichaam gifstoffen kwijt te raken. De antioxidanten, de zwavelbestanddelen en de glucosinaten ondersteunen elkaar bij het ontgiften en activeren de ontgiftingsenzymen.

7. Bloemkool houdt het verouderingsproces tegen

Last but not least; bloemkool zit ook boordevol antioxidanten; beta-caroteen, kamferol, quercetine, rutine en nog veel meer. Deze stoffen houden het verouderingsproces tegen en beschermen tegen vervuiling.

Bron: GoedGezond